Skip Navigation or Skip to Content

Escapeboot van PVO vaart zomer 2023 weer uit

11 mei 2023
1 min leestijd

Adviseurs Suus de Kovel en Lynn van Kooten namen dinsdag 9 mei 2023 een kijkje bij de escapeboot, die in juni, juli en september langs verschillende jachthavens gaat varen. Dit is om bootbezitters en havengebruikers bewust te maken van de signalen van ondermijnende activiteiten in jachthavens.

In de drijvende escaperoom leren ondernemers en booteigenaren op een speelse wijze signalen van ondermijnende criminaliteit herkennen.  Tijdens het spel komen verschillende thema’s aan bod, zoals:

  • Mensenhandel
  • Drugstransport
  • Geldtransport
  • Anoniem verblijven op een boot (bijvoorbeeld om uit handen van justitie te blijven)

Het spel vindt plaats onder de tijdsdruk van een timer. Na afloop wordt een debriefing verzorgd waar alle leerpunten besproken worden. Ook wordt er aandacht besteed aan hoe en waar je signalen kunt melden. Er is gelegenheid om vragen te stellen aan de aanwezige specialisten.

Op een speelse manier doen de deelnemers kennis op over verdachte situaties. Leren door te doen staat hierin centraal.

— Suus de Kovel, adviseur

Signalen georganiseerde criminaliteit

Vorig jaar voer de escapeboot voor het eerst langs jachthavens in verschillende gemeenten, waaronder Alblasserdam en Papendrecht. Dit jaar willen we de boot ook aan andere gemeenten aanbieden.

Adviseur Suus in escapeboot

Het doel van de escapeboot

Het doel van de boot is om booteigenaren en havengebruikers bewust te maken van de signalen van georganiseerde criminaliteit en om hen te leren welke maatregelen zij kunnen nemen om deze te voorkomen. Suus: “Wij merken vanuit de praktijk dat de signalen van de georganiseerde criminaliteit niet herkend worden en dat mensen wel weten wat ondermijning is, maar denken dat het bij hun in de buurt niet voorkomt.”

Over de escapeboot

De escaperoom op de boot is ontworpen door Escape Room Designer bv in Fijnaart. PVO Rotterdam vaart elke maand een volle week en doet dit in samenwerking met het ROBT – Regionaal Operationeel Bestuurlijk Team.