Skip Navigation or Skip to Content

Escaperoomboot met signalen van criminaliteit brengt bewustwording in Middelharnis

14 juli 2023
2 min leestijd

De escaperoomboot is een unieke ervaring. Als je aan boord stapt, word je geconfronteerd met signalen van ondermijnende criminaliteit. De uitdaging is om zoveel mogelijk van deze signalen te herkennen en puzzels op te lossen, dit alles onder de druk van een tikkende tijdbom.

Samen zien we veel, maar is het ook crimineel?

Booteigenaren, omwoners van de haven, ondernemers en overheidspersoneel: allemaal zijn ze op een andere manier betrokken bij de jachthaven. Wel hebben ze één ding gemeen: door alert te zijn op signalen van criminaliteit, kunnen zij helpen de jachthaven veilig te houden. Vaak vinden de meest verdachte dingen plaats onder hun neus, maar herkennen zij dit niet. Lynn van Kooten, adviseur van Platform Veilig Ondernemen (PVO) Rotterdam, beaamt dit: “Mensen weten niet naar welke signalen ze moeten kijken. Bij een jachthaven denk je vooral aan recreatief gebruik, maar er kunnen zich ook dingen afspelen die niet pluis zijn.”

Inzichten na de ontsnapping

Wanneer het is gelukt om op tijd te ontsnappen, wordt het spel nabesproken met specialisten. Wat hebben de deelnemers gezien op de boot en nog belangrijker: wat kun je doen wanneer je dit in het echt tegenkomt? Een deelnemer: “ik vond het heel leerzaam! Ik ga nu anders kijken naar de haven bijvoorbeeld beter letten op afgeplakte ramen of veel mensen op de boot op vreemde tijdstippen.” 

Het initiatief

Deze zomer vaart de boot langs verschillende jachthavens in de regio om de bewustwording van nautische ondermijning te vergroten. Het initiatief is een samenwerking tussen PVO Rotterdam, het Regionaal Operationeel Bestuurlijk Team (ROBT) en Regio Deal. De escaperoomboot is ontworpen en wordt beheerd door Escape Room Designer B.V. 

Met dit interactieve initiatief willen de betrokken partijen deelnemers bewust maken van de mogelijke criminele activiteiten die zich kunnen voordoen in een jachthaven en hoe zij kunnen bijdragen aan een veilige omgeving. 

 

NOS Radio 1 journaal

De boot is alles behalve onopgemerkt gebleven: NOS Radio 1 is ook langsgekomen om een fragment op te nemen voor de radio. Je kunt het fragment terugluisteren via onderstaande knop, vanaf de volgende tijd: 1:53:40.

NOS Radio 1 journaal