Skip Navigation or Skip to Content

U heeft géén prijs

Toegang tot je privé-gegevens

Je hebt een onbekende QR-code gescand. Dit kan cybercriminelen toegang geven tot gevoelige data. Wees gerust: dit geen echte phisingactie en wij hebben geen gegevens van jouw geregisteerd. Maar gezien het feit dat je op deze pagina bent belandt, ben je blijkbaar wel kwetsbaar voor phising.

Om te voorkomen dat je de volgende keer in de val trapt van een cybercrimineel, is het goed dat je even meeleest.

Wat is phishing?

Phishing via valse links in e-mails is een bekende vorm van phising. Voorbeelden hiervan zie je in de video. Maar QR-codes worden ook steeds vaker ingezet voor phising. Denk hierbij aan:

  1. Valse URL’s: Een aanvaller kan een QR-code maken die linkt naar een valse website. Deze website lijkt op een legitieme site, bijvoorbeeld een inlogpagina van een bank, maar is een nep website waar de gebruiker zijn inloggegevens invoert.
  2. Malware-download: Een QR-code kan zo zijn geprogrammeerd dat deze de gebruiker naar een website leidt waar automatisch schadelijke software wordt gedownload naar het apparaat van de gebruiker, zonder dat deze het merkt.
  3. Wi-Fi-vervalsing: Een QR-code kan worden gebruikt om gebruikers naar een valse Wi-Fi-setuppagina te leiden. Wanneer ze proberen verbinding te maken met het netwerk, kunnen hun inloggegevens worden onderschept.
  4. Social engineering: De QR-code kan, net zoals bij onze posters, worden ingebed in een valse promotie of winactie, waarbij slachtoffers worden verleid om persoonlijke gegevens in te voeren in ruil voor zogenaamde prijzen of kortingen.
  5. Financiële fraude: Een QR-code kan worden gebruikt om betalingen te initiëren via mobiele betalingsapps. Het slachtoffer denkt dat ze bijvoorbeeld een bedrijf betalen, maar in werkelijkheid gaat het geld naar de aanvaller.

Hoe herken je valse QR-codes?

Het is moeilijk om van tevoren met het blote oog te bepalen of een link van een QR-code klopt. QR-codes zelf bevatten geen informatie over de bestemming, dus je kunt niet simpelweg naar de code kijken en weten waar deze naartoe leidt.

Hier zijn een paar algemene tips om de legitimiteit van een QR-code te beoordelen:

  1. Scan niet zomaar alle QR-codes: Wees terughoudend bij het scannen van QR-codes van onbekende bronnen. Als je de code niet vertrouwt of als deze ongevraagd is ontvangen, overweeg dan om deze niet te scannen.
  2. Controleer de URL: Als de QR-code een URL bevat, bekijk deze dan voordat je de link opent. Let op spelfouten of vreemde tekens in de URL, wat een aanwijzing kan zijn voor een valse website.
  3. Gebruik een QR-code scanner met beveiligingsfuncties: Sommige QR-code scanners hebben ingebouwde beveiligingsfuncties die proberen de inhoud van de code te analyseren en te waarschuwen voor mogelijke gevaren.
  4. Vermijd het invoeren van gevoelige informatie: Wees uiterst voorzichtig met het invoeren van persoonlijke of gevoelige informatie op websites die zijn bereikt via een QR-code, vooral als je de bron niet vertrouwt.
  5. Beveilig je apparaat: Zorg ervoor dat je antivirus- en antimalwaresoftware up-to-date is op je apparaat om extra bescherming te bieden tegen mogelijke bedreigingen.

Houd er rekening mee dat zelfs met deze voorzorgsmaatregelen het niet altijd mogelijk is om met zekerheid te zeggen of een QR-code veilig is. Het is essentieel om bewust te zijn van de risico’s en voorzichtig te zijn bij het scannen van codes, vooral als ze afkomstig zijn van onbekende bronnen.