Skip Navigation or Skip to Content

Presentatie over ondermijning bij WSV de Put

17 april 2023
2 min leestijd

Lynn van Kooten (adviseur PVO Rotterdam) en Gaby de Ruiter-Brand (themaspecialist ondermijning, PVO-NL) gingen op zaterdag 15 april 2023 langs bij Watersportvereniging (WSV) de Put, om een presentatie te geven over ondermijning in jachthavens.

Op een zonnige zaterdag gingen Lynn van Kooten en Gaby de Ruiter naar de jachthaven van Watersportvereniging (WSV) de Put. Deze jachthaven ligt aan het Haringvliet, tegenover het eiland Tiengemeten. Hier mochten zij een presentatie geven aan ruim 30 leden van WSV de Put. Ze lieten de leden allereerst kennis maken met het Platform Veilig Ondernemen (PVO). Daarna zoomden ze in op ondermijning in jachthavens en welke signalen daarop kunnen wijzen.

 

Wist je dat jachthavens interessante locaties zijn voor criminelen?

Criminelen kunnen redelijk anoniem in een jachthaven verblijven, er zijn weinig regels, er is vaak weinig of geen fysiek toezicht en de locatie is makkelijk bereikbaar. Dit maakt het een aantrekkelijke plaats voor ondermijnende criminaliteit.

Wat valt er onder ondermijnende criminaliteit in jachthavens?

Ondermijning houdt in dat criminelen uit de onderwereld gebruik maken van legale diensten van de bovenwereld. In dit geval gebruiken criminelen de jachthaven om ongestoord hun gang te gaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Drugshandel
  • Drugssmokkel
  • Witwassen van misdaadgeld
  • Mensenhandel

Kijk voor meer informatie op onze themapagina over ondermijning.

Signalen van ondermijning in jachthavens

Wanneer leden van jachthavens verdachte signalen herkennen, kunnen we samen de jachthavens veiliger maken én houden. Je hoopt als booteigenaar en lid van de vereniging natuurlijk dat je iedereen in de haven kan vertrouwen, maar dat is helaas niet altijd het geval. Tijdens de presentatie werden 23 signalen doorgenomen waaraan je criminaliteit in jachthavens kunt herkennen.  

Vervolgens gingen we in op de maatregelen die genomen kunnen worden en kwam de wijkagent vertellen waar en hoe je een melding kan doen. De leden vonden het heel erg fijn dat ze duidelijkheid kregen over de plaats waar ze een melding kunnen doen. 

Reacties van leden WSV de Put

Lynn en Gaby ontvingen veel positieve reacties van leden. Ze deden heel interactief mee en kwamen zelf met ideeën, zoals een een WhatsAppgroep voor veilige jachthavens.

Enkele reacties na afloop:  

“Heel erg fijn om te weten waar ik een melding moet maken en wie de wijkagent is” 

“Ik had geen idee, maar ik begrijp na deze uitleg waar ik op moet letten! 

Ik vond de uitleg over verdachte situaties erg zinvol”’ 

We hopen dat we door het delen van onze kennis weer een bijdrage hebben geleverd aan het behouden van een veilige jachthaven!

Meer informatie

Heb je ook interesse in een presentatie bij jouw jachthaven of wil je meer informatie? Neem dan contact op met Lynn van Kooten.

Contact