Skip Navigation or Skip to Content

Steeds meer ondernemers verhalen schade op daders

3 juli 2023
1 min leestijd

Al ruim 19.000 ondernemers zijn aangesloten bij de stichting Directe Aansprakelijkstelling aan Daders (DAAD). De stichting helpt ondernemers die slachtoffer zijn van criminaliteit om de schade op daders te verhalen. Vorig jaar is er voor ruim 3,7 miljoen euro aan schade op daders verhaald.

Stichting DAAD wil daders aansprakelijk stellen en de schade laten vergoeden, het liefst zonder dat er een gerechtelijke procedure aan te pas komt. Ook willen ze slachtoffers begeleiden in het proces. Dit doen ze samen met drie serviceorganisaties. De Serviceorganisatie Directe Aansprakelijkstelling (SODA) voldoet aan de voor deze aansprakelijkstelling gestelde kwaliteitseisen en zorgt dat het proces goed verloopt. Daarnaast zijn er nog twee organisaties die slachtoffers begeleiden bij winkeldiefstal: Overlastregistratie-Nederland en WD-Schadeclaim.

Gratis voor slachtoffers

Slachtoffers van de criminelen zijn geen extra kosten kwijt wanneer ze de schade via SODA laten verhalen. Zelfs niet wanneer er toch een formele gerechtelijke procedure gestart moet worden. Uit het jaarverslag van stichting DAAD blijkt dat het verhalen van schade via hen in ruim de helft van de gevallen ook leidde tot betaling van de schade.

Veel schade vergoedt

In 2022 werd 49.000 keer schade op een dader verhaald (verhaalsactie). Daarvan werd bij 26.600 verhaalsacties ook daadwerkelijk schade vergoedt door de dader. Elk jaar komen er meer verhaalacties bij en elk jaar kan er dus ook meer schade op daders worden verhaald. In maar 1320 gevallen kwam er een gerechtelijke procedure aan te pas.

Verder lezen

Wil je meer weten? Lees verder op de website van beveiligingsnieuws.